O autoru

Screen Shot 2016-04-27 at 13.45.00Davor Vuković, rođen je 24. listopada 1951. Nakon završene osnovne i srednje škole u Splitu, odlazi u Zagreb gdje završava Fakultet ekonomskih nauka.

Snažno ga privlači likovna umjetnost pa od 1980. do 1982. polazi Centar za likovno obrazovanje. Piše poeziju te 1984. osvaja nagradu za mlade stvaraoce, a 1985. dobiva Plaketu grada Zagreba za slikarstvo. 1989. realizirao je vrlo zapaženu samostalnu izložbu “Preobražaj krajolika” u galeriji Miroslav Kraljević te izložbe u galeriji Shira u Zagrebu 1992. Godine 1995. Vuković napušta zaposlenje diplomiranog ekonomiste i započinje živjeti isključivo od slikarstva. Od te godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Likum-a.

Do danas je održano preko 60 samostalnih i 50 skupnih, internacionalnih, koncepcijskih, trijenalnih i revijalnih izložbi u Hrvatskoj i u svijetu s uvijek novim ciklusima slika, grafičkih mapa, književnih tribina i promocija zbirki poezije. 2010. izlazi monografija koju je uredio akademik Tonko Maroević a esejističko-kritički tekst napisao Darko Glavan.

Uz intenzivnu izložbenu djelatnost, objavljuje zbirke poezije “Gatara” i “Oslanjam se na tišinu”, te izložbe i grafičke mape posvećene nacionalnim parkovima Paklenica, Risnjak i Plitvička jezera. Neke od pjesama su mu uglazbljene, te je od 2006. godine pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja.

U sklopu projekta HRT-a i HGK, 2003. samostalno izlaže u Kongresshausu u Zürichu. Na likovnoj koloniji Sava nazočan je 1996. godine. Od 2007. do 2009. nazočan je na međunarodnim likovnim kolonijama Akademijaarta. Na međunarodnom planu samostalno izlaže u Londonu, Tarareu pored Lyona, a na poziv Ico Gallery, u svibnju 2009. prvi put izlaže u New Yorku na skupnoj izložbi pod nazivom Collide, Tribeca, New York, gdje je autor mjeseca. U lipnju 2010. ponovno izlaže na skupnoj izložbi hrvatskih slikara u MC Gallery na Manhattnu u New Yorku, te u srpnju iste godine u Ico Gallery, Chelsea, New York na skupnoj izložbi pod nazivom Heat, a u svibnju 2011. godine na međunarodnim izložbama u Sigvardson Gallery, Rødby, Danska i na izložbi Artists At Home &Abroad u Broadway Gallery, Broadway New York. U listopadu 2012. godine prvi put samostalno izlaže u Broadway Gallery. U 2013. izlaže na Armory Art Week i Pool Art Fair u New Yorku.

Američki kustosi pri International Contemporary Artists Publishing, New York, žirirali su njegove radove za knjigu International Contemporary Artists vol. 6 koja je objavljena 2013. godine.

Svoju drugu samostalnu izložbu u New Yorku održao je u listopadu 2013. u Broadway Gallery. Uslijedile su izložbe u Parizu (skupne izložbe u Eiffelovom tornju i Le Carrousel du Louvre), Beču (Hrvatski centar) i Rimu (galerija Il Collezionista). Jedini je hrvatski autor uvršten u knjigu The Best Modern and Contemporary Artists, koja je predstavljena u Rimu u galeriji L’Agostiniana na Piazzi del Popolo. Nagrada za stilističku originalnost Botticelli posthumno je dodijeljena u Firenzi 1. ožujka 2015.

Davor Vuković iznenada je preminuo 14. veljače 2015. u svom ateljeu u Zaprešiću.